KUNST IN MEERVOUD

Een project van Merel van Engelen & Jim Teunis

Stel je voor, je komt een ruimte binnen; overal hangen schilderijen, er hangen luidsprekers waaruit muziek klinkt. Je loopt naar een schilderij, zet een koptelefoon op en verdwijnt als het ware in de ruimte.

Wat is Kunst in Meervoud?

Kunst in Meervoud is een kunstproject over de natuur van Nederland waarbij schilderkunst en elektronische muziek samen komen. In de loop van 12 maanden zullen kunstenaar Merel Sophie van Engelen en musicus Jim Daniël Teunis samen alle twaalf provincies van Nederland bezoeken. We kiezen er bewust voor in alle provincies te schilderen om zo de diversiteit van ons landschap te benadrukken en de vele mogelijkheden die ons landschap biedt in welke provincie we ook wonen. Elke maand één, om bij elke provincie een schilderij en bijpassende muziek te maken. Daarbij moet je niet denken aan fotorealistische schilderijen en een droge opname van het omgevingsgeluid. Zowel bij de schilderijen van Merel als bij de muziek van Jim staat de ervaring van een plaats voorop. Daarom zijn Merels schilderijen puur impressionistisch en kleurrijk en zal je in Jims muziek geluiden horen die nergens ter wereld in de natuur voorkomen.

Nergens bestaat er een cultuurrijkere natuur dan in Nederland. Ons hele land is vormgegeven. Dijken, duingebieden, waterkeringen, gemalen, molens, pompinstallaties, sluizen, kanalen, ingebedde rivieren, polders, bruggen, tunnels vormen tezamen een ingenieus systeem van waterregulering en landbehoud. Als kunstenaars zijnde, willen wij opzoek gaan naar de mogelijkheidsvoorwaarden van de natuur in onze vormgevingscultuur. We willen op zoek gaan naar de plaatsen in Nederland waar je naar een horizon van (natuur/cultuur)-landschap kunt kijken. Waarbij stilte de overhand heeft en waar je ver het landschap in kunt kijken waardoor je je één voelt met het landschap. Waar het landschap nog een rust uitstraalt. Kortom, we willen op zoek gaan naar de landschappen van Nederland die de mogelijkheid bieden om los te komen van de waan van de dag.

Kunst in Meervoud wilt u deze natuur laten ervaren, op een bijzondere manier! Niet alleen in beeld, maar ook in geluid. Hierbij willen we de subjectieve natuurbeleving vertalen naar kunst.

 

Hoe?

Het bijzondere van Kunst in Meervoud is de manier waarop de schilderijen en muziek worden tentoongesteld. In de ruimte waar de schilderijen hangen staan luidsprekers waaruit muziek klinkt. Bij elke schilderij kun je vervolgens een koptelefoon op doen waardoor je als het ware een extra laag van de muziek hoort die speciaal bij dat schilderij hoort. Zo wordt elk schilderij een overweldigende beleving waar je helemaal in op kunt gaan.

De presentatie van Kunst in Meervoud is uniek. Op wisselende locaties in Nederland zullen Merels schilderijen te bewonderen zijn, vergezeld van luidsprekers waaruit live gegenereerde elektronische muziek van Jim klinkt. De muziek in de ruimte zal de schilderijen met elkaar verbinden. Daarnaast zal er bij elk schilderij een hoofdtelefoon aanwezig zijn waaruit muziek klinkt welke specifiek bij het desbetreffende landschaps-schilderij hoort en tegelijkertijd een aanvulling is op de muziek in de expositieruimte. Zo zal de toeschouwer het beeldend kunstproject ervaren zoals de natuur van Nederland, uniek bij elke locatie, en als één geheel als men naar alle schilderijen tegelijkertijd kijkt.

Voor wie?

Kunst in Meervoud is bedoeld voor iedereen, jong en oud, kunstliefhebber en leek. Kunst in Meervoud is voor iedereen die geïnteresseerd is in schilderkunst, elektronische muziek of nieuwe manieren van expressie. Daarnaast is Kunst in Meervoud een project om te volgen voor iedereen die de prachtige, onbekende kanten van de Nederlandse natuur beter wil leren kennen.

Waar?

De exposities zullen op meerdere plekken, verspreid over het land, worden gehouden. Omdat het een groeiend project is zullen de schilderijen in 2016 nog niet samen te zien zijn, maar individueel getoond worden. In 2017 zal de installatie als één geheel te beleven zijn.

Wanneer?

Op 1 februari 2016 zullen we beginnen met de eerste provincie. In 2017 zal de installatie compleet zijn. U kunt elke maand updates vinden op de website over onze vorderingen.