Natuurgebied het Waterloopbos

Aan de noordkant van het Voorsterbos in Flevoland ligt een bijzonder cultuurhistorisch monument; het Waterloopbos. Vanaf 1952 bouwde het waterloopkundig Laboratorium er 35 schaalmodellen van grote waterwerken in de hele wereld. Zo zijn de haven van Bangkok, de deltawerken en de Maasboulevard in Venlo compleet op schaal nagemaakt.

De natuur neemt nu langzaam bezit van de schaalmodellen; planten en struiken groeien over het staal en de stenen heen. Door het boslopen heeft iets mystieks; telkens is er iets nieuws te ontdekken.

Het schilderij bestaat niet uit één maar uit negen kleine schilderijtjes;  een greep uit de vele verschillende gezichten van het bos. De kleine schilderijtjes zijn bewust vrij abstract geschilderd; ze maken nieuwsgierig. Wat is er afgebeeld? Wat zie je, techniek, natuur of beide? De schilderijtjes laten je ervaren hoe het is om door dit bijzonder bos te lopen; elk schaalmodel zorgt voor zijn eigen stukje “uniek” landschap. In de muziek kun je de klanken van machines herkennen.

comp1